Blog

Dit is hoe please gedrag zich ontwikkelt

2515367e-41d4-4185-a2cf-11c86748e22f
Uncategorized

Dit is hoe please gedrag zich ontwikkelt

Juist in deze Decembermaand is het mooi om eens bij jouw eigen kind-zijn stil te staan. En wie weet weer bij de hand te nemen, of opnieuw geboren te laten worden. 

Kinderen doen alles voor de liefde van hun vader/moeder. Ook jij, ook ik.

En dit is hoe please gedrag zich ontwikkelt. We krijgen niet altijd die aandacht en liefde die we willen, of misschien zelfs nooit kregen.
​De gevolgen van emotionele tekort of verwaarlozing (in alle gradaties): Pleasegedrag! We zijn allemaal kind geweest, we hebben allemaal die behoefte gehad.

In plaats van een eigen ware zelf, ontwikkelen we dan een ‘vals’ zelf gebaseerd op de goedkeuring van anderen. We zorgen, pleasen, zorgen en pleasen. Altijd op anderen gericht, niet naar binnen in zichzelf. 

Kinderen dragen dit mee in hun groei naar volwassenheid en dit ontwikkelt zich als een kind-pijn, de oorzaak waarop wij onze patronen en gedrag baseren. Alles voor de liefde van de ander en de bescherming van ons hart.

Wanneer we ouder worden en carrières, partners, huizen en andere grote en kleine dingen kiezen in leven, is dit valse zelf nog altijd onze basis voor de keus. Voor de duidelijkheid dus een keus, gericht op anderen.

Deze keuzes maken we, altijd om de goedkeuring van anderen te krijgen. Maar, het zijn helaas niet de keuzes die het beste zijn voor onszelf zijn. Sterker nog, we maken een keus waarvan we denken dat een ander dat zal waarderen maar belemmeren zo onze eigen groei en eigen weg! Als oudste dochter herinner ik mij maar al te goed verkeerde studies te hebben gekozen, juist omdat ik dacht dat mijn ouders dat enorm zouden waarderen. 

Diep van binnen zijn we bang voor kritiek en afkeuring van anderen, bang om anderen een vervelend gevoel te geven, laat staan om pijn te doen. Als vrouwen, dochters, moeders kennen we dat maar al te goed.

Wanneer jij je zo voelt, je hier achter komt, wanneer dan ook in jouw leven, is het jouw eigen verantwoordelijkheid om hier iets mee te doen. De verantwoordelijkheid te nemen om dit deel van jouzelf te helen en jouw echte zelf te worden. Een ander zal het niet voor jou doen, hier sta jijzelf voor. Hoe dan? Al gauw hebben we onze handen in het haar. En echt, ook ik ben een grote pleaser geweest!

Hoe vaak heb je al gezegd: Hij/zij loopt steeds over mijn grenzen heen! Of je doet iets en krijgt er geen bedankje of niets voor terug. Of je doet van alles en het kost jou ladingen energie. Of je blijft hangen in een laag zelfbeeld ook al ben je ruimschoots de 40, 50 of 60 gepasseerd. 

Maybe you’re not healing because you’re trying to be who you were before. That doesn’t exist anymore, because there’s a new you trying to be born. Breathe life into that person.

Naast emotionele verwaarlozing zijn er nog talloze andere factoren waarom juist vrouwen ‘van nature’ pleasers zijn. Ik schreef hier al over in mijn Ebook op mijn website. Het is een thema dat ALTIJD weer terug komt in de uitingen van vrouwen in de coachings, hoeveel moeite we hebben om voor onszelf op te komen.

Wij vrouwen hebben echt een inhaalslag te maken om meer en meer ons ware zelf te worden.

Tips om te stoppen met pleasen en nu jouw ware Zelf te worden:

  1. Begin om contact te maken met jouzelf. Jouw eigen behoeften, jouw eigen lichaam. Dit is heel belangrijk omdat er vroeger geen rekening met jouw behoeften werd gehouden. Je ouders waren te druk, niet aanwezig door ziekte/verslaving/werk/overlijden, of was er sprake van mishandeling of misbruik. Heling begint met het zien van jouw eigen behoeften in plaats van je bezig houden met de behoeften van anderen. Prioriteit: JIJ!
  2. Toen jij een kind was, kreeg je misschien straf wanneer jij jouw ouders teleurstelde. Misschien werd je afgewezen, schaamde jij je diep, of werd je totaal genegeerd. Nu jij volwassen bent, gaat heling over het begrijpen dat teleurstelling bij het leven hoort. Als volwassene is het okay om teleurstelling te voelen. 
  3. Grenzen zijn jouw beste vriendin! Pleasers hebben geen grenzen omdat ze daar nooit over na gedacht hebben. Je wist niet eens dat dat bestonden! Jij bent er niet voor verantwoordelijk hoe anderen reageren op jouw grenzen. Stel jij een grens, dan moet de ander daar aan wennen. Dat is hun verantwoordelijkheid. Een grens stellen de jouwe.
  4. Let er bij jezelf op iedere keer wanneer jij een beslissing maakt, hoe vaak jij anderen in jouw keus betrekt. Dat kan bij kleine beslissingen (wat zullen we eten vanavond) tot grote (carrière keuze, waar zul je gaan wonen, hoe moet je omgaan met een moeilijke situatie). Wanneer je erachter komt dat je constant jouw dingen met andere bespreekt om goedkeuring en tips te krijgen, is het duidelijk dat je de mening van anderen overwaardeert en jezelf en jouw kracht en volwassenheid niet waardeert. Voordat je anderen vraagt om hun mening, ga zelf eens zitten met jouw vraag/situatie, wat wil jij? Waar word jij blij van? Hoe zie jij dat beeld van jou in een betere situatie in jouw hoofd? Voel waar je behoefte aan hebt. 
  5. Niet alleen jouw ouders maar ook jij kunt jezelf emotioneel verwaarlozen waardoor je niet sterk in jezelf staat en daardoor gaat twijfelen, onzeker bent. Ook dan maak je jezelf afhankelijk van de mening van anderen. Spiegel jezelf eens, wees eerlijk en omarm elke emotie die in jou komt. Welke gedachten heb je? Zie en voel.
  6. Vergeef jezelf voor de grenzen die je niet eerder hebt gesteld en voor het niet genoeg waarderen van jouw zelf. Het heeft geen zin jezelf schuldig te voelen of te schamen. Elke dag, elk uur, elke minuut is een nieuw begin en vergeving is de meest liefdevolle daad die kunt doen.
  7. Dit gaat om jouzelf, het is er allemaal, je mag het weer wakker maken en bewust worden. Neem jezelf als kind eens aan de hand. Zie het, het zit nog altijd als klein meisje op jou te wachten. Op jou, die als volwassene zegt tegen dat kleine meisje: ik ben er vanaf nu voor jou! Om het nog meer kracht bij te zetten: pak een foto uit jouw jeugd en geef die een mooi plekje in jouw huis. Koester die foto, zet er een kaarsje bij en geef jezelf de aandacht die jij al jouw hele leven verdient.

A woman who heals herself, heals also her mother, heals her daughter and heals every woman around her…..

Juist deze tijd waarin we veel familie ontmoeten is het goed om hier bij stil te staan. Het kind in jou maar ook het kind in een ander. Jouw vader, jouw zus, jouw nicht of neefje. Wat zijn jouw behoeften? Wat wil de ander en voelt dat goed voor jou? waar voel je dat je toch weer pleast? De maand December is de maand waarin we over onze grenzen heen gaan en teleurstellingen ervaren. Wees lief voor jezelf en voor de ander, van hart tot hart met respect voor grenzen.

Liefs,

Chantal

PS Wil Jij het Ebook Waarom vrouwen zoveel lastig hebben om nee te zeggen (nog) eens lezen? Gratis ?

Dit is de link:

https://chantaldemol.nl/ebook-waarom-vrouwen-het-zo-lastig-hebben-om-nee-te-zeggen/