Blog

Volkoren gedachten – De kracht van echt gezond leven

2515367e-41d4-4185-a2cf-11c86748e22f
Uncategorized

Volkoren gedachten – De kracht van echt gezond leven

Een van de vrouwen die ik begeleid zei een keer: ‘Ik ben zo gezond aan het leven! Ik maak voortaan alles zelf, geen pakjes, zakjes of potjes meer. Ik eet volkoren producten in plaats van allerlei lightproducten. Ik begin elke dag met een meditatie en een wandeling, de alcohol laat ik staan en suiker heb ik uit mijn keuken verbannen. En eenmaal in de week ga ik naar de yogaschool.’ 

Natuurlijk complimenteerde ik haar op de enorm gezonde wending in haar leven. Ze gaf aan dat ze zich veel lichter en vitaler voelde en haar nachten waren qua slapen enorm verbeterd.

Toch kon ik het niet laten om haar te vragen of haar gedachten ook volkoren waren. ‘Volkoren?’, vroeg ze. Ja, volkoren gedachten. Ik zal het je uitleggen.
Dat we gemiddeld 70.000 gedachten per dag hebben (wetenschappelijk onderzocht) weten alle vrouwen die mij volgen. Dat die 70.000 gedachten de kwaliteit van jouw leven bepalen, weet je vaag ook wel ergens, maar dat blijft mega lastig. ‘Lastig hoor!’ zeg je dan.


Zeg eens tegen jezelf: ‘Ik word alleen maar door mijn eigen gedachten beïnvloed’. Daar zit niets van een ander bij, geen prikkel van buiten of verwachting van een ander. Dit is helemaal in jou en voor jou. 
Jouw mind, geestkracht, gedachten, heeft in jouw hoofd een bepaalde ruimte. Die ruimte wil altijd opgevuld zijn. Dat lijkt een natuurlijk gegeven. Het beste zou zijn wanneer leegte en stilte die ruimte in jou op zou vullen maar dat is een onmogelijk streven. Dus, wat we kunnen doen is kritisch kijken naar HOE we die ruimte opvullen. Gezond of ongezond. Angstig of liefdevol. Oordelend of accepterend.  


Na zoveel jaar gesprekvoering tijdens het begeleiden van mensen, vooral vrouwen, weet ik dat we allemaal worstelen met dat wat in die mind rond gaat:
Heb je haar broek gezien? 
Hij had dat wel wat vriendelijker kunnen zeggen. 
Als ze dit of dat niet verandert hoef ik haar niet meer te zien. 
Ik zie op tegen volgende week, het lukt me nooit. 
Ik doe zo hard mijn best maar niemand ziet het. 
Ik doe zo hard mijn best omdat ik bang ben om te falen. 
Ik ben bang dat ik niet goed genoeg ben (dit is met stip uitspraak nummer 1). 
Kijk haar zij doet het veel beter. 
Ik durf niet om hulp te vragen want misschien vinden ze me dan lastig. 
Ik schaam me voor ….
Ik voel niet dat ik hier hoor…. 

En ga zo maar door.


Gedachten hebben een kracht. De kracht van gedachten is dat ze vorm creëren op een bepaald niveau. Op het niveau van trilling waarmee jij denkt. Nu begrijp je wel dat een positieve gedachte een hogere trilling heeft dan een negatieve. Dus wat jij denkt creëert vorm en trek je ook aan in de energie. En zo creëer jij jouw eigen leven.
Iedere keer wanneer we zo’n oordelende, verwijtende, vergelijkende gedachten hebben richten we een soort zwaard op de ander en denken daarmee de ander te raken of in ieder geval onszelf te beschermen. Maar het enige wat er in de energie gebeurt is dat dat zwaard omdraait naar jouzelf. 

Daarom heb je ook altijd last van een nare opmerking die je naar een ander maakt. Daarom heb je ook altijd last als je een ander de pas afsnijdt. 
Misschien lukt het om een deel van die ruimte in jouw mind met liefdevolle gedachten te vullen. Wanneer niet alles vanuit liefde gedacht wordt vult de rest op met negatieve, liefdeloze gedachten. En dus negatieve, lagere trilling en dat vormt ergens weer wat in jouw leven. Daarom zeg je ’s ochtends al: Oh wordt het weer zo’n dag! Met het verkeerde been uit bed gestapt is in wezen de dag met de verkeerde gedachten beginnen.
‘Hoe dan?’ Hoor ik jou al denken. Hoe dan is ook met stip de meest uitgesproken vraag. Hoe dan: Door jezelf af te vragen: is dit liefdevol of niet. Liefde is echt en verder bestaat er niks.


Dat betekent niet dat jij geen andere mening mag hebben of dat je geen grenzen mag stellen. Juist wel, heel belangrijk. Maar de vraag is: van waaruit je die mening of grenzen uit. Vanuit een snelle jezelf beschermende reactie, of vanuit een zachte liefdevolle plek in jouzelf? 
Dat is nou het verschil tussen gezonde en ongezonde gedachten. Want hoe negatiever jouw gedachten, denk aan het niveau van creatie: het maakt je letterlijk en figuurlijk ziek. Daar komen al die psychosomatische klachten vandaan en als je daar niet naar luistert worden het erge ziektes in ons lichaam. Geest en lichaam zijn één. ‘Ik word alleen maar door mijn eigen gedachten beïnvloed’. Ben ik nu liefdevol of niet.
Sta daar vandaag eens bij stil. Je weet dat je geen controle hebt over jouw leven. Waar je wel controle over hebt is hoe je ervaart wat je meemaakt. Hoe gaat jouw gedachtenmachine daar mee om. Hoe ga je daar over na denken?

Vandaag zul je ook weer mensen en situaties ontmoeten. Hoe ga je daarmee om. Ga je er vol in met oordelen, schuld, vergelijken of manipuleren? Of voel je eerst, vanuit zie zachte plek, en zeg je dan hoe jij het ervaart en dat je die ander ziet in het hart, als mens. Dus kijk je voorbij de opmerkingen of vervelende situaties. Alles is een uiting van liefde of een roep om liefde.

Het probleem is niet dat we niet in de liefde geloven. Het probleem is dat we niet ALLEEN in de liefde geloven. Alleen liefde bestaat. En zo verbeter je de wereld die begint bij jezelf.

Waar licht is kan geen donker bestaan.
Waar liefde is geen angst.
Hier geloof ik in want ik ken meer dan genoeg voorbeelden van hoe het gaat en hoe het gezonder kan. Begin, vandaag 🙂

Namasté,
Chantal
PS Op de dag van de liefde…. 
Op 14 februari start opnieuw en voor de zoveelste keer het online programma Eerste Hulp Bij Rouw. Een spirituele kijk op verlies. Kijk voor meer informatieEHBR


PSS Volgende week deel ik een van de mooiste verhalen uit mijn praktijk. Een vrouw met een onoverkomelijk verlies. Komt zij daar weer uit?