Blog

Een andere kijk op Valentijn

Uncategorized

Een andere kijk op Valentijn

The wound is the place where the light enters you – Rumi.
Liefde en rouw gaan onlosmakelijk samen. Rouw is een van de meest natuurlijke reacties van het hart op een verlies dat we meemaken. En het hart is gevuld met liefde. Rouw en liefde, liefde en rouw, dezelfde medaille, een andere kant.

Hieronder deel ik een van de mooiste verhalen uit mijn praktijk.

Ze was binnen. Binnen in mijn hart, om nooit meer weg te gaan. Ik heb een Zoom sessie met Karin. Doorverwezen via haar huisarts. Soms gebeurt dat. De huisarts weet, voelt, wanneer patiënten een verlangen hebben naar spirituele groei en er met een klinische begeleiding niet verder mee komen. 
Het verhaal van Karin is een prachtig voorbeeld van het spirituele vraagstuk, of probleem, dat verlies is. Ik zie een gebroken maar krachtige vrouw in beeld. Half lang donker haar gemêleerd met grijs. Een intens bleek gezicht, doffe ogen omringd door enorme donkere kringen om haar ogen. Een witte trui versterkt haar bleke kleur. Ze oogt slordig. Het eerste teken voor mij dat alle kracht uit het leven weg is. Dat zelfzorg onderaan is komen te staan en de leef-stand is doorgeschakeld naar overleven.
Nu mijn praktijk online is heb ik geen moment om een nieuwe cliënt door de gang naar mijn praktijk te leiden, op haar gemak haar jas uit te laten trekken, te ontvangen in de praktijkruimte met een brandende haard en een warme troostende kop thee in te schenken. Via Zoom ben ik direct binnen bij haar en zij bij mij. Zonder thee, zonder een handdruk, zonder een kop dampende thee om haar intens koude handen aan te verwarmen. Wat ik wel doe nu is een kaars aansteken, net als in de praktijk in Bloemendaal bind ik tot God en de engelen om deze Karin bij te staan en om mij de woorden en kracht te geven deze vrouw verder te brengen dan waar ze nu is.
Ik zeg tegen Karin dat het licht is aangestoken om haar woorden te ontvangen in een bad van liefde. Ze glimlacht, verlegen. Dan zitten we tegenover elkaar. Ik kijk haar aan, ze slaat haar ogen neer, dan weer op en begint. Mijn dochter is overleden, ik mis haar zo…… Even knijpt mijn hart in elkaar. Ik weet wat dat gevoel is, waar het vandaan komt. Karin vervolgt, ze was achtentwintig jaar, ze nam een overdosis. 

Ik mis haar zo enorm….. dan huilt ze, alle tranen die ze steeds maar op heeft gehouden. Ik luister, ik voel, ik kijk, ik laat haar. Hoeveel tranen zou ik al gezien hebben, van al die honderden die ik al mocht begeleiden. Hoeveel dozen tissues, hoeveel snottebellen, hoeveel uitgelopen mascara ogen, hoeveel gebogen ruggen en schokkende schouders, hoeveel uithalen happend naar adem in een huilbui, hoeveel. Ik weet ook dat deze tranen moeten vloeien en er vanzelf een moment komt dat het verhaal weer opgepakt wordt. 

Karin droogt haar ogen met de punt van haar mouw. Eerst het ene oog, dan het andere. Eigenlijk ben ik ook wel een beetje opgelucht, gaat ze verder. Ze hoeft niet meer te worstelen, ze hoeft niet meer te strijden, ze hoeft niet meer naar duizenden uren therapie en ook niet meer zichzelf plat te spuiten om niet te voelen. Maar hoe geef ik mezelf over aan het leven, of het universum, nadat mijn dochter achttien maanden geleden is overleden? Jij hebt het altijd over jezelf overgeven in jouw posts op Facebook. Maar hoe, hoe doe ik dat nu nog? Ze snikt verder, blijft dan stil.
Oh Karin, dat is de ergste nachtmerrie voor een moeder om een kind te verliezen. Sta maar eens stil bij al jouw verdriet nu, ik hou je vast. Ik zit hier met jou en sta achter jou om je op te vangen. Wat is de naam van jouw dochter? Kelsey heet ze. Ze worstelde zo enorm, ik heb het zolang aan moeten zien. 

Misschien was dat wel het allerergste, die machteloosheid die ik had. Dat maar toekijken hoe ze zichzelf kapot spoot. Zichzelf afsloot voor iedereen. Ze heeft gemanipuleerd, mijn bankrekening leeggehaald en altijd had ik weer die hoop, dat ene sprankje, dat het wel goed zou komen. Maar nee. Nu is ze aan de andere kant. Ik voel haar. Eigenlijk heb ik naast opluchting ook wel wat acceptatie gevonden in hoe het is gegaan, nu ik anderhalf jaar verder ben. En dankbaar dat ik haar moeder mocht zijn. Ze kijkt me met grote ogen aan, zo van, doe ik het eigenlijk allemaal wel goed?

Karin, alles wat je zegt is overgave. Dat je dankbaar bent de moeder van Kelsey te zijn, dat je blij bent dat ze vrij is nu en dat je ook opgelucht bent dat haar strijden voorbij is. Kelsey zegt: ik ben vrij. Jij bent ook vrij Karin. Voel de aanwezigheid van Kelsey inderdaad, ze is erg sterk, ik voel haar ok en ze wil beslist dingen duidelijk maken nu ze voelt dat er echt geluisterd wordt. Voel haar. 

Vaak voel je rillingen, warmte rond je hart, een zucht wind. Dat voelen, Kelsey voelen, dat is overgave. Die andere dimensie voelen. Fysiek wil je haar als moeder bij je hebben. We voelen ons dan zo afgesneden en alleen. Spiritueel is ze bij je, is ze jouw engel, ze is vrij. Je hoeft er niets voor te doen om je over te geven, je hoeft het alleen maar te voelen. Voel jouw rouw, jouw verdriet en jouw pijn. Voel de aanwezigheid van Kelsey, de vrijheid en jouw opluchting. Jouw acceptatie en dankbaarheid. 

Huil elke dag. De psycholoog zegt dat je alleen rouwt, alleen huilt. Ze zeggen rouwen doe je alleen. Maar dat is niet zo. Je bent samen. Spiritueel ga je een nieuwe relatie aan met jouw dierbare. Breng jouw dochter in jouw leven. Leef met haar elke dag. Je voelt de sensatie van haar aanwezigheid in jou. Dan ontspant jouw zenuwstelsel, dat doet namelijk ook mee. Hoe meer jij kunt ontspannen, hoe meer jij je overgeeft, hoe beter je weer kunt leven. Haal maar eens goed adem, voed jouw lichaam. Voel de energie. Dat voel je haar troostende werking, dat wil Kelsey, ze slat haar armen om jou heen. Dit is geweldig! Sta het toe Karin, voel het, ik weet dat je het voelt. 


In het normale leven wil jij jouw dochter in jouw armen houden. Haar fysiek voelen, voor altijd en eeuwig. We zeggen dat het niet de bedoeling is dat kinderen eerder sterven dan de ouders maar het leven heeft andere bedoelingen. Kinderen die hier maar kort zijn geweest krijgen zo’n grote taak voor ons hier. Zij worden de engelen die we nodig hebben. Zij zijn wijs, hebben vaak een hele lijdensweg hier op aarde gehad, en als ze dan vrij zijn daarboven, dan pas gaan ze echt vliegen en zorgen voor jouw en mij. Sta dat toe, ontspan hierin. Let ook op de tekens die je krijgt. Ga een schrift bij houden wat je allemaal hoort en ziet. De getallen, liedjes, haar woorden, het gevoel, schrijf alles op. Daarmee neem je Kelsey serieus en wordt ze steeds krachtige want ze krijgt dan echt van jou alle ruimte en vrijheid.
Ga die nieuwe relatie met haar aan in het grotere geheel. Weten dat ze geen pijn meer heeft, geen strijd meer heeft, geen verslaving, dat ze vrij is, dat is de hemel.

Hoe meer je weerstand biedt aan jouw rouw, weerstand aan die andere dimensie, weerstand tegen jouw eigen spirituele groei, hoe lastiger het leven wordt.
Je wil een andere, een nieuwe relatie opbouwen met jouw kind, een spirituele relatie. Verlies en rouw vraagt om het aangaan van een hele nieuwe relatie. Dat is rouw. Zoek een meditatie die jou heel diep naar binnen brengt, een meditatie die goed voelt voor jou. Daar diep binnen in jou ligt de verbinding met Kelsey. Daar diep binnen in jou kom je jouw kind tegen.


Je doet het goed! Je doet het zo goed! Jij hoort jouw kind, je voelt acceptatie en opluchting. Jij bent een moeder met verdriet en pijn. Jij bent menselijk. Het is juist zo menselijk om echt te rouwen, te lijden en dan weer op te staan. Verlies en rouw is een kans om te groeien. Een spirituele poort waar je doorheen kunt gaan om jezelf te helen en verder te ontwikkelen. Schrijf elke dag op wat je meemaakt. Terwijl je kookt, wandelt, in de rij bij de Albert Heijn, in bed of in jouw dromen. Want in onze dromen zijn we zo verbonden met die andere dimensie waar de engelen zijn. Dit is jouw nieuwe relatie. Je doet het al! Ik ben zo trots op jou!


Ik wil dat je ook trots bent op jezelf, dat je hier zo doorheen gaat. Dat je hulp zoekt om verder te komen, dat je hier nu met mij in gesprek bent. Dat je je openstelt en verbonden bent met dat wat er is, verbonden met Kelsey. Je doet het echt goed en voor de rest van jouw leven leef jij met een hele diepe intense verbinding met jouw dochter. Je zal merken dat het contact met jouw dochter beter is dan ooit. Klinkt gek misschien, maar ik zie het vaker dat wanneer een dierbare er niet meer is, het contact spiritueel beter is dan ooit in het fysieke leven hier op aarde. Wanneer al het lijden, strijden wegvalt, blijft alleen de liefde over. Dat is spiritueel, dat is onze verbinding. Daar hebben we al die lieve engelen voor nodig om dat te leren. Geef haar die kans, doe het samen met haar.

Ik zou willen dat iedereen zich zo verbonden voelt met een dierbare als jij nu doet. Jij bent al zo ver Karin! Iedereen houdt van jou. Ik hou van jou, je bent ene pracht vrouw!


Ik zie sprankeling in de ogen van Karin, ze glimlacht, haar houding energieker, meer rechtop. Hm, begint ze, hoe weet ik dat ik echt contact maak, dat er echt een connectie is? Ja, dat willen zoveel mensen weten. Iedereen kan connectie maken. Ze zijn bij je, de dierbaren, de engelen. Maar overgave is het aller moeilijkst. Dat gaat over geloof. Als je gelooft, dan twijfel je nooit dat ze bij je zijn. We denken dan, eerst zien en dan geloven. Maar let op, het werkt andersom. Eerst geloven en dan zien. Je hoort ze zeggen, je voelt het, ik ben hier, ik ben bij je, ik ben er voor jou, ik hou van jou. Dan voel je een sensatie in je lichaam. Voel, geloof Karin. Gebruik al je zintuigen. Soms laten ze via een geur weten dat ze er zijn, of een vogel, een veertje, een getal, een lied. Of er valt zomaar een boek uit jouw boekenkast of de radio spring ineens aan. 
Ze willen zo graag dat jij contact legt met ze, ze staan te popelen boven om jou te helpen! Begin met praten met ze, met Kelsey. Geef je over aan het voor jou onbekende, en toch heel bekend maar dan in een andere vorm, in een andere relatie. Ze zijn zo gretig om jou verder te helpen. Zij weten precies hoe, jij hoeft alleen te volgen. Als je denkt dat je ze hoort, dan hoor je ze. Vaak raken we weer afgeleid, worden bang of gaan twijfelen en weg zijn ze. We staan zelf die connectie in de weg door ons denken, angst, twijfelen, weerstand en ongeloof.

Zo kan jouw fysieke relatie een hele fijne diepe spirituele relatie worden. Vaak doe je dat ook al wel, zonder dat je het weet. En, Wanneer je je overgeeft, geef je nog meer over! En nog meer! Maar hier jouw geloof-systeem van, jouw support-systeem en je twijfelt nooit meer. Ik zie je volgende week Karin! Ik ben trots op jou, net als Kelsey!
Veel mensen hebben nu verlies en rouw net als Karin. En alle verlies door Corona. De hele wereld rouwt op dit moment. Blijf in het licht, blijf in jouzelf en rouw. Voel en geef je over. Zo kun je altijd contact maken als je het nodig hebt. Geloof en support, jouw overgave.

Fijne Valentijsdag! Wees zacht voor jou hart.

Liefs,

Chantal

PS Vandaag kun je je aanmelden voor de training Eerste Hulp Bij Rouw. Met een grote korting. Rijkdom zit in mijn hart.
Let op:
 In de training EHBR zit ook een 1 op 1 Coachgesprek!

Kijk voor meer informatie op: EHBR

Zie ik je daar?