Blog

De wijsheid van Rouw

156434497_884385372417178_8609047934464245172_n
Uncategorized

De wijsheid van Rouw

Rouw is een van de meest natuurlijke reacties van het hart op een verlies dat we meemaken. Wanneer we rouwen staan we onszelf toe om de pijn en het verdriet te voelen. Te voelen hoe groot dit gemis of de tragedie is in ons leven.

Door onze wil om te rouwen, erkennen we langzaam, integreren en accepteren de waarheid van ons verlies. Soms is de beste manier om los te laten, om verder te kunnen, echt te gaan rouwen.

Het vraagt moed om te rouwen om de pijn te eren die we met ons meedragen. We rouwen met tranen, met boos geschreeuw, met verlammende gevoelens van schuld of schaamte of in meditatieve stilte. Door het aanraken van heel oud of juist vers verlies, komen we oog in oog te staan met onze ware authentieke menselijke kwetsbaarheid. Soms vol hulpeloosheid en machteloosheid. Dit zijn de storm wolken van ons hart.

Zonder een wijze weg om te rouwen, marcheren we hard door het leven. Onszelf bewapenend en schijnbaar ongevoelig. Maar op deze manier kan ons hart niet helen en kunnen wij niet groeien.

Het verdriet dat we dragen is een deel van het verdriet van de wereld. Je hoeft je niet alleen te voelen. Je hoeft je niet groot te houden. Eer jouw verdriet, pijn en verlies. Laat jouw rouw opgaan in de compassie en wijsheid van jouw hart. Vertrouw dat, vertrouw het proces.

Rouw lost nooit zomaar op. Het komt en het gaat in golven. Als we niet aan rouwen toekomen, onszelf als we dat niet toestaan, houden we dat geweer op onszelf gericht, blijven we verder marcheren, duwen iedereen en het leven steeds verder weg. En ben je een vreemde voor jezelf geworden. Sta jezelf bewust toe om dit wel te gaan doen, gun jouzelf die heling. Het gemis gaat nooit weg, het wordt anders. Jij kunt door met jouw leven, je houdt het verlies anders vast.

Rouw volgt de intelligente natuurlijke weg van jouw lichaam en jouw hart. Vertrouw, laat de tijdloze wijsheid in jou jouzelf dragen door de rouw heen en open jouw tere kwetsbare hart. Durf je dat?

Hoe meer aandacht, gevoel en compassie jij toelaat , hoe meer ruimte er ontstaat. Dit is een natuurlijke cyclus die je kunt vertrouwen.

Hoe het leven en het hart zichzelf steeds weer vernieuwen.

Net als de lente na de winter steeds weer komt, altijd weer. Dat is wijsheid.

Liefs,

Chantal

PS Zoek jij begeleiding en steun na een verlies? Direct starten met Eerste Hulp Bij Rouw. Kijk voor het programma, klik hier