Blog

Daar werd ik vroeger nog weleens om uitgelachen

273957265_980774469222702_4254598284641964065_n
Uncategorized

Daar werd ik vroeger nog weleens om uitgelachen

En nu kan ik er zelf om lachen. 

Toen ik begin dertig aan mijn echte spirituele pad begon was alles nog heel anders. Daarin voelde ik mij lang alleen. Als kind al voelde ik dat ik anders was dan anderen, als jong volwassene voelde ik dat ik helemaal op het verkeerde pad zat maar mijn leven sloot wel aan bij wat ieder ander deed: carrière maken en een eigen zelfstandig leven opbouwen. Daardoor verloor ik wel mezelf. Want hoe ik als kind was, had ik helemaal weggestopt. Totdat ik iemand ontmoette die mij wijs terug bracht.

Yoga en Reiki was nog niet zo bekend, mediteren nog iets raars en spiritualiteit werd begin jaren ’90 nog geassocieerd met geitenwollen sokken en een bezemsteel. Wanneer ik op een borrel of schoolplein vertelde waar ik mee bezig was, werd er weleens cynisch gelachen en het onderwerp gauw veranderd.

Er is in al die jaren enorm veel veranderd. Gelukkig!

Het zal jou niet ontgaan zijn dat er massaal een groot ontwaken plaatsvindt. Misschien in jouzelf, in jouw omgeving, maar zichtbaar ook in de hele wereld. Een zacht opveren van een massa mensen in bewustwording en bewustzijn. We willen anders leven, beter, vrijer en vooral gezonder. Holistisch is vaak al de basis van opvoeding, genezing of de manier van leven. Er is meer bewustzijn van alle energie tussen hemel en aarde. En daar kan ik tevreden om glimlachen. 

Want de ratrace is niet meer vanzelfsprekend om in te stappen voor jongeren, op iedere hoek van de straat is een yogaschool en in bedrijven is een meditatieruimte meer een gewoonte dan uitzondering. Het vage New Age is de tijd geworden waarin wij nu leven. Duidelijk en een leidraad voor nieuwe generaties. Het ongewone en gekke is gelukkig normaal geworden. 

En dat is eigenlijk gek, want wat voor ons westerlingen zo ongewoon en ver-van-mijn-bed-show was, is al duizenden jaren een vast ritme en geloof van de dag in het oosten van de wereld. De wijsheid en rituelen uit het oosten vermengen zich met ons westerse leven.

Dat gaat zo. Je plant een wekelijks yogalesje in je agenda, je bezoekt eens in het jaar een medium of handlezeres, je praat met je vriendinnen al wat meer over ‘tussen hemel en aarde’ of ‘manifesteren met het universum’ en je hebt jouw twee jaarlijkse retraite alweer geboekt.

Weet je wat er veel gebeurt? Dat is dat velen aan spiritualiteit DOEN.

Veel vrouwen die spiritueel bezig zijn, leven toch voornamelijk in hun hoofd in plaats vanuit hun hart. Dus na jouw lesje yoga ben je ontspannen, heb je tijdens jouw meditatie een prachtig inzicht gekregen, maar daarna pakt het dagelijks drukke leven jouw gedachte weer op. 

Je bent nog maar net van de yogamat af of de to-do-lijstjes klinken door jouw hoofd en de kritische stem is weer volop aanwezig in jouw hoofd: ‘je kan het toch niet, je bent niet goed genoeg, je hoort er niet bij.’
Je denkt na over alles wat je wil, hoe het moet en hoe jij wil dat alles en iedereen verandert.

Je kunt jouw spirituele leven niet bedenken, je kunt haar alleen leven en ervaren, voelen. En jouw inzichten langzaam laten landen in jouw dagelijkse leven. Bewustwording en zelfontwikkeling is een proces, niet een knop die je omzet.

Bij velen wordt er van alles wakker. Bijvoorbeeld je  voelt dat jij nu eindelijk jouw missie, jouw echte leven wil gaan leven. Het kriebelt gewoon vanbinnen. Ineens zie je de dingen heel anders. Er wil van alles openbarsten. Daar wil je wat mee maar maakt je ook ongeduldig. Hoe doe je dat? Waar vind je de richting of antwoorden? En dat is spiritualiteit, dat diepere, dat voelbare, dat verlangen en voelen dat er meer is in jou.

Spiritualiteit gaat over voelen in verbing met jezelf. Hoe? Daar heb je instrumenten voor als yoga, meditatie, handlezen en retraites. Instrumenten om dat in jouzelf aan te raken, want daar ligt de wijsheid, de heling, creatie, inspiratie en de weg. En dat vraagt om ZIJN. In alle momenten van de dag, weg uit jouw dwangmatige en vaak negatieve gedachten naar het voelen en zijn. Het is een levenslange oefening en zo vind jij die echte richting in het leven wat je diep van binnen al lang verlangde.

En dat is ook weer lastig want we zijn opgevoed dat we slim moeten zijn en verstandig moeten kiezen. We zijn in Nederland allemaal hoogopgeleid en ons verstand staat boven ons gevoel. En dat is een valkuil wanneer je jouw spirituele pad wil bewandelen en jouw missie wil leven.

Nog iets. Je weet inmiddels misschien ook dat je hoog gevoelig bent. Waarschijnlijk ben je daar via jouw kinderen achter gekomen. Oh maar wat mijn kind ervaart dat heb ik ook! Zo gaat jouw kind jou vaak voor in het leven in plaats van andersom.

Als je empathisch, hoog gevoelig, sensitief bent kan dat enorm overdonderend zijn. Je wil je dan het liefst terugtrekken. Terwijl als je hoog sensitief bent, dan sta je al enorm open staat voor de spirituele wereld in en om jou heen. Als het ware heb je een enorme antenne om goed te voelen.

Als er zoveel prikkels op jou af komen en als je niet goed geaard bent, komt het megagroot, ongefilterd bij jou binnen. 
Daarom is aarden zo belangrijk.

Spiritueel leven is in verbinding staan met alles en iedereen door te voelen, elk moment, bij alles wat je meemaakt en bij wie je ontmoet. Hoe is dat voor mij als ik dat of dat kies? Ben ik oprecht naar mezelf? 
​Maakt het mij blij van binnen als ik dat ga doen?

Spiritueel leven is voelen dat je leeft als onderdeel van een groter geheel, samen met anderen.

Spiritueel leven is voelen dat je niet alleen jouw lichaam bent maar meer dan dat.

Spiritueel leven is weten dat alles energie is en dat alles in beweging en verbonden is.

Spiritueel leven is houden van jezelf en weten dat de ander net zo’n kind van God is als jij bent.

Spiritueel leven is jouw weg terugvinden naar de bron in jou. 

Zo leef je spiritueel en kom jij ook in jouw kracht. Zo leven en voelen vind ook jij jouw tekens voor de richting van jouw ware missie. Dat is de belofte van spiritueel leven, een geheim, een mysterie, iets dat er altijd is maar wat we gewoon een beetje vergeten zijn. En daar ontwaken we massaal in. 

Sluit je niet af, denk niet verstandig, trek je niet terug maar VOEL.

Liefs, Chantal