Blog

Goeiemorgen! Lekker opstaan doe je zo…..

321047923_493050276245709_2495127631618468125_n
Uncategorized

Goeiemorgen! Lekker opstaan doe je zo…..

Het valt niet mee om op de donkere koude winterochtend vrolijk en vitaal jouw dag te beginnen. Misschien spring je meteen uit je bed onder de douche, stap je in de auto naar de sportschool, ontferm je je direct over de kinderen die naar school moeten, sprint je naar het Nespresso apparaat voor een shot cafeïne of start je in bed met het lezen van het nieuws van die dag en surf je de socials.

Dit is één manier om jouw dag te starten. Je staat meteen aan. Op deze manier sluipen onrust en een opgejaagd gevoel jouw dag al binnen. En je had je nog wel zo voorgnomen jezelf meer rust te geven.

Er is echt een hele goede andere manier om de start van jouw dag te laten beginnen.Waarom? Omdat die andere manier zoveel impact heeft op hoe je je voelt. Hoe je je dag ingaat. Hoe je energie stroomt. Wat je die dag energetisch naar je toe trekt. Eigenlijk bepaalt de start in de ochtend de rest van jouw hele dag.

Eerst een weetje: Ons brein kent vaste neurologische paden, dat zijn onze gewoontes en patronen. Ons brein is echt dol op die vaste gewoontes en houdt daar het liefste aan vast. Daarom is jezelf veranderen zo enorm lastig. 

We hebben een flexibel brein (neuroplastisch) dat zich wel kan aanpassen. Dat betekent dat verandering mogelijk is maar even tijd en moeite kost om nieuwe banen (hersenverbindingen) aan te leggen. Jij bent de bestuurder, jouw hersenen volgen. Een beetje volhouden en discipline is wel nodig.

Het punt is, we zijn ons eigenlijk niet goed bewust hoe wij onze dag op de beste manier voor onszelf beginnen. Vaak doen we maar wat. En juist het begin van een nieuwe dag is zo belangrijk. Want het begin bepaalt de hele dag!

Jij wil meer rust? Neem je elke ochtend een douche om al het oude af te spoelen?

Ook jouw gedachten schoonspoelen (gedachten zijn ook energie) en verbinding maken met de stilte in jou is een allesbepalend ritueel in de ochtend. 

Na de nacht is jouw geest open en ontvankelijk. Dat is de kracht van de ochtend. Die kunnen we meteen dichtstoppen met de rotzooi uit de wereld of onszelf versterken door de stilte en intuïtie van binnenuit. Ze zeggen: ‘vijf minuten mediteren (bidden mag ook) in de ochtend bepaalt de rest van jouw dag’. Slechts vijf minuten, en de toon voor de dag is gezet.

Eerst naar binnen keren voor we de wereld instappen. Weet jij dat de wereld buiten een lagere energie heeft dan die binnenwereld van jou? Keep your energy high!

Vorige generaties zijn opgegroeid met de rituelen van het gezin en religie. Die gaven een vast ritme aan de weken, de dag, en een bedding voor tijden wanneer het onrustig was. Tegenwoordig leven we veel alleen en vooral zonder die rituelen.

Zo moeten we anno 2023 voor onszelf dat ritme en die bedding weer vinden. We zullen zelf manieren moeten vinden om de rust en balans te vinden in ons leven. Er is al veel te veel stress in ieders leven, te veel onrust en te veel angst voor de toekomst. Voor we het weten is dat opgejaagde gevoel een nieuw normaal geworden.

Wanneer we in de ochtend ons direct overgeven aan het nieuws van de dag, staan we volledig open voor de zuigende krachten van de onrustige chaotische wereld. En dat maakt dat velen al een depressief, moe of somber gevoel hebben rond het middaguur. Of misschien al bij het uit bed stappen na een nacht vol gepieker. Zo raken we de draad een beetje kwijt, of raken we onszelf kwijt.

Herinner jezelf dat we zo’n 70.000 gedachten gemiddeld per dag hebben. We kunnen kiezen voor op angst gebaseerde gedachten (zoals de hele wereld functioneert en we ook zijn opgevoed) of op liefde gebaseerde gedachten. Vol vertrouwen en overgave aan het grotere waarbinnen wij leven. Train jouw brein!

Wees je bewust van de vastgeroeste paden in jouw gedrag. Waar zou je het eigenlijk wel anders willen? Begin met de ochtend, een korte meditatie. En hou dat een tijdje vol. Voel wat voor verandering dat brengt, hoe dat voelt. Je hersenen hebben even tijd nodig om die nieuwe weg aan te leggen.

Vrijheid en rust komt van binnenuit. Het is en blijft een keuze, en een oefening. Zo sta je iedere dag sterk in jezelf bij wat je ook te doen hebt of wat je ook meemaakt.

Dit is dé manier hoe jij jouw dag beter kunt beginnen. 

Liefs,

Chantal