Blog

Als de blaadjes vallen ….. komt niet alleen de herfst binnen

309699702_444427984542896_6234781420218532851_n
Uncategorized

Als de blaadjes vallen ….. komt niet alleen de herfst binnen

Als de blaadjes vallen…. krijg ik het druk. Want herfst en rouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kracht en wijsheid van een seizoen.

We krijgen allemaal met verliezen in ons leven te maken. Soms al op hele jonge leeftijd, anderen pas veel later. Soms lijkt alles tegelijk te gebeuren. Er zijn verschillende soorten rouw, al hebben ze allemaal met liefde te maken.

Technische rouw

Klinische rouw

Spirituele rouw

Nu de herfst onvermijdelijk haar intrede heeft gedaan, de blaadjes beginnen te vallen, zal rouw in veel harten ook meer van zich doen spreken. Beelden komen sterker terug, je slaapt wat onrustiger en het gemis is groter. Misschien huil je steeds zomaar, zonder aanleiding.

Ik kijk terug op 20 jaar ervaring van mijn verschillende praktijken en werkplekken. Daar waar zoveel mensen bijeenkwamen voor verlichting van dat verdrietige, pijnlijk aanvoelende hart.

Wanneer de blaadjes gaan vallen, wordt het druk. Het seizoen dat we weer meer gedwongen naar binnen moeten, gewoon, omdat het kouder en natter wordt.

De glans van de zomer, het vuurtje dat je nog wel voelde, lijkt zachtjes uit te doven. Al helemaal wanneer je met een groot verlies te maken hebt. Je kind, je moeder, je broer, je partner, je zwangerschap die afgebroken werd…… 

De herfst dwingt ons niet alleen meer naar binnen in huis, maar ook meer naar binnen in onszelf.

Wat mij opvalt is dat ik steeds vaker hoor: ‘Ik heb een paar EMDR sessies gedaan om mijn rouw te verwerken’. 

‘Nee, ik heb toen niet een gesprek gehad’, was het antwoord op mijn vraag of er ook naar het verhaal geluisterd was. 

Nee. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprecessing) is een therapie voor mensen die last blijven houden van schokkende, traumatische ervaringen. Effectief en wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Heel goed, een prachtig instrument om de scherpe randjes van de ervaring af te halen.

Dat noem ik technische rouw begeleiding. De psycholoog/therapeut  voert EMDR uit om het topje van de ijsberg te laten smelten. 

Wat dan nodig is, en ook wel gebeurt hier en daar, is dat het gedrag en de bijgaande gedachten gezien en gevoeld moeten worden. Gedachten veroorzaken gevoelens die altijd terug grijpen naar het verleden. Hoe kun je dat beter voor jezelf doen zodat je er minder last van hebt. Helaas wordt dit dus niet altijd, steeds minder gedaan, zodat er veel achter blijft. Gedachten en gedrag is de klinische rouw begeleiding.

Wat het allerbelangrijkste is, dat er nog veel dieper ingegaan wordt op de betekenis, verwachting, verlangen, teleurstelling, dromen en geloofsovertuigingen die rondom dit verlies een grote invloed hebben op het welzijn van de mens en waar de grootste kans voor echte heling ligt te wachten. Wat is het verhaal over jouw leven? De spirituele rouw begeleiding, ofwel de holistische kijk op rouw. Want de leegte die een verlies achterlaat, is met geen enkel ding of methode van buiten te vullen. 

Deze leegte kan een eigen leven gaan leiden waardoor jij chronisch moe, geprikkeld, depressief of zelf burn-out kunt raken. Allemaal symptomen van spirituele nood. Zoals Freud al zei: Neurose (paniek, angst, depressie en burn-out) komt door het verlies of afgescheiden zijn van jouw Zelf…. Die spirituele verbinding diep in jou, met jouw kern.

Gelukkig worden steeds meer mensen spiritueel wakker. Er zijn ook echt fantastische therapeuten en psychologen die meer hun hart, intuïtie en spirituele rijkdom willen leven, ook in hun werk. Maar vaak, vanwege protocollen en contracten met verzekeraars, is het voor hen toch altijd nog een eng pad om te gaan. Stel je voor dat ze op hun vingers worden getikt door commissies of verzekeraars.

Zoek jij begeleiding bij jouw verlies? Let dan hier op:

  1. Voel een klik met de begeleider. Voel je geen klik? Stop dan en zoek verder. Geen klik, geen heling
  2. Kijk of de therapie raakt aan die diepere lagen in jou. Dat is niet eng maar juist heel verlichtend. 
  3. Voordat je in maandenlange oppervlakkige praatsessies terecht komt, wat vaak alleen het sleutelen aan het ego is, voel steeds of een sessie jou iets heeft gebracht. Het gaat om heling van jouw ziel
  4. Na elke sessie, kijk jezelf in de spiegel aan  en als je daar weer een twinkeling ziet in jouw ogen, wat meer energie, dan is het goed
  5. Zorg dat je iemand opzoekt die altijd hoger in ontwikkeling is dan jij


Er zijn ook meer en meer ‘coaches’ werkzaam op het gebied van rouw. Volg altijd jouw gevoel, dat is jouw beste kompas en antenne die aangeeft of je goed zit of niet. En vergeet niet: elke coach of therapeut, psycholoog heeft ooit ook zelf een grote hulpvraag gehad ?

Mocht je meer informatie of iets kwijt willen, schrijf mij gerust een mail terug! Als de blaadjes vallen….. gebruik de kracht van deze herfst!

Liefs en Namasté,

Chantal


PS: Weet dat ik mijn praktijk niet meer heb en alleen nog vrouwen begeleid via een Jaarcoaching. Dit artikel is puur ter inspiratie.