Blog

De verborgen pijn van het Vrouw Zijn – De Moeder Wond helen

Uncategorized

De verborgen pijn van het Vrouw Zijn – De Moeder Wond helen

Als vrouwen willen we stralen, vrouw zijn. Maar diep van binnen voelen we dat helemaal niet zo. Of durven we niet, of lukt het niet. Dan voelen we ons belemmerd om ten volle te leven. Het voelt niet heel, het voelt niet af en het voelt niet als helemaal JIJ. Voel jij dat?

Als vrouwen geven we het leven door. Dat hebben we gekregen van onze moeder en geven we door aan onze kinderen. Het doorgeven van leven is pure scheppingskracht, levenskracht en goddelijke kracht. Dit heeft elke vrouw in zichzelf. Zelfs als zij geen kinderen heeft gekregen, beschikt zij toch over die goddelijke kracht. Dat doet haar stralen en geeft het gevoel dat zij ten diepste leeft. Toch stralen veel vrouwen niet. Dit is een van de wrange vruchten uit de patriarchale samenleving.

Onze moeder is het eerste referentiekader waar we mee te maken krijgen in ons leven. En tegelijkertijd de eerste aanraking met pijn. Misschien worstelde jouw moeder zelf met het leven en offerde jouw moeder zich op voor haar gezin. Misschien moederde jouw moeder over meer dan jou alleen, nam zij de zorg voor de hele wereld op haar schouders. Misschien deed ze dat uit medelijden met anderen. Of werd jouw moeder misbruikt door haar partner, was jouw vader alcoholist, en durfde ze niet uit die schadelijke, onveilige omgeving te stappen. In ieder geval, ze kwam niet voor zichzelf op.

Die pijn van jouw moeder, gaat regelrecht door naar jou als kind. Je pakt dat automatisch op en voegt die pijn in de opbouw van jouw eigen gedragspatronen. Onbewust.

De Moeder Wond is een wereldwijde, onbewuste dynamiek en wordt van moeder op dochter op dochter in alle (patriarchale) culturen over de hele wereld al generaties lang doorgegeven.

De Moeder Wond houdt jou klein en blokkeert of beperkt ook ander innerlijk werk wat je doet. Het kan ervoor zorgen dat je toch steeds terugvalt in oude patronen en het beperkt je relatie met het leven zelf, zodat je het leven niet ten volle aanneemt en durft te leven.

Jij kunt die wond helen. Voor jouzelf en in de energie met terugwerkende kracht naar de vrouwenlijn voor jou. Wanneer je het niet doet en het erbij laat, dan is er een prijs die jij betaalt:

 • Je blijft moeite houden met het stellen van grenzen en Nee zeggen
 • Je blijft jouw eigen behoeften onderaan plaatsen
 • Je voelt je niet veilig om jouw ruimte in te nemen en jezelf uit te spreken
 • Je durft jouw potentie niet te onderzoeken en daarin te groeien
 • Je saboteert jezelf als je voor een groei-stap staat
 • Je wil liever niet te veel verandering in jouw leven
 • Je hebt enorme last van controle, moeheid, depressie, vermoeidheid en werkt veel te hard
 • Onbewust wacht jij op de toestemming van jouw moeder
 • Onbewust wacht jij op een compliment van jouw moeder

Om echt jezelf goed te voelen en te durven gaan stralen, om echt jouw potentie te durven leven en op het podium van jouw leven in de spotlight te gaan staan, is het nodig om naar de relatie met jouw moeder te kijken.

De Moeder Wond verwijst naar een uitdagende en pijnlijke ervaring of leven met onze aardse moeder, verzorgster, moederfiguur.

Misschien slaak je nu een zucht, Oh nee! Niet weer! Het is niet nodig diep in therapie te gaan. Het enige dat nodig is om ernaar te kijken, het te voelen, daarbij te blijven en dan te laten gaan.

Het is niet de bedoeling om de schuld alsnog bij jouw moeder te leggen of om jezelf een slachtoffer te voelen, maar om deze relatie te gebruiken als een enorme bron van informatie over wie jij bent. Zodat je weet dat jij altijd onbewust keuzes hebt gemaakt, vanuit de ballast van het verleden. En wordt het tijd om nu echt keuzes voor jouzelf te gaan maken.

De Moeder Wond gaat dus uiteindelijk niet over je moeder, maar over jouzelf! Om je pijn te transformeren en je verantwoordelijkheid en kracht terug te nemen. Om zonder schaamte je talenten en kwaliteiten te kunnen omarmen. Jezelf te laten horen en zien!

Dat je met jouw armen wijd, met jouw hart open en hoofd omhoog durft te zeggen: Ja! Ik ben er! Zie mij!

Als je de persoonlijke Moeder Wond kunt (h)erkennen en helen, heel je ook de collectieve Moeder Wond. Dan help je andere vrouwen, de aarde en de gehele mensheid. Dan voel je je verbonden en ga je voorbij afscheiding. Is de leegte in je buik niet langer een ‘gat’ of een wond, maar mag weer gevuld worden met koesterende, voedende Moeder-energie. Een veilige plek om te mogen ZIJN. Maar begin eerst bij jezelf.

Een voorbeeld, een vrouw vertelt:

Ik was nog jong. In mijn kinderjaren voelde ik al wel iets. Mijn moeder was niet krachtig en ze was bang, waarvoor weet ik eigenlijk niet. Ze was emotioneel niet goed ontwikkeld en veranderde snel van mening. Mijn zusje en ik wisten eigenlijk nooit wat echt was en wat mocht, wat we konden verwachten. Voor mijn gevoel stond ik te wiebelen als op een ijsschots op de volle zee. Altijd zoekend naar de juiste balans. Zo heb ik niet een goed beeld gekregen van hoe het is om echt vrouw te zijn. Ik kond op die moeder kwaliteiten niet vertrouwen. Erger, ik dacht vaak dat er iets met mij niet in orde was, want waarom was mijn moeder toch zo geïrriteerd, boos en vluchtte ze vaak het huis uit? Jaren geleden ben ik op onderzoek gegaan hoe mijzelf te helen, sterk en toch vrouwelijk te zijn, met alle recht om het te mogen zijn……

De moeder-dochterrelatie is vrij ingewikkeld. Vooral die van de eerste dochters, die wol is sowieso al lastiger. De gezondheidszorg heeft er lang over gedaan de moeilijkheden in de moeder-dochterrelatie te erkennen als een realiteit die kan worden aangepakt en genezen. Zo werden, als gevolg hiervan, oudste dochters vaak de lastige zwarte schapen wanneer zij de moed vatten om deze pijn het hoofd te bieden. Wanneer zij zich durfden uit te spreken en voor zichzelf op wilden te komen, werd hen het zwijgen opgelegd,

Een moeilijke ervaring met de moeder-figuur heeft grote gevolgen die ons hele leven bijblijven. Concreet is de Moeder Wond een grote voedingsbodem voor de belangrijkste oorzaak van al het menselijk lijden: Schaamte.

Er wordt zelfs gezegd, dat elke disbalans en ziekte die we ooit zullen ervaren (fysiek, leven, gezondheid, relaties of werk), voortkomt uit de overtuiging ‘er is iets mis met mij’. Met alle schaamte en schuldgevoel als gevolg.

Deze schaamte is het resultaat van de programma’s, overtuigingen en verhalen die we hebben gekregen over de vrouwelijke energieën in en om ons heen. Ons lichaam, onze gezondheid, het leven en onze relaties zijn allemaal weerspiegelingen van onze interne werking. Ze weerspiegelen die gevoelens die we op een bepaald niveau dragen.

Een Moeder Wond is het resultaat van de scheiding tussen onszelf en het Goddelijke Vrouwelijke. Deze scheiding is ook de oorzaak van de lastige toestand van de planeet vandaag.  We zijn door Covid-19 werkelijk in versnelling om het te kunnen helen.

Vrouwen die schaamte, schuldgevoelens en angst ervaren, voor hun zichzelf,  geven dat vervolgens door aan hun dochters en zetten zo de cyclus voort.

In iedere vrouw, in iedere dochter, ligt het vermogen om die Moeder Wond te helen, voor haarzelf en voor alle andere generaties.

In wezen is de Moeder Wond een symptoom van de al het gedrag van vrouwen om de situatie waarin zij verkeerden te ondergaan. Om ermee te kunnen leven. Maar in werkelijkheid niet echt hun eigen leven leidden. Het leidde zelfs tot vervreemding van andere vrouwen en de eigen vrouwelijke aspecten.

We hebben allemaal een vrouwelijke en mannelijke dynamiek in ons, ongeacht onze anatomie of persoonlijke identificatie. Nu is het tijd voor heling van de Moeder Wond, het vrouwelijke aspect in ieders leven.

Een vleugje van het ‘er is iets mis met mij’-verhaal wortelt in een jong meisje terwijl ze de pijn van haar moeder internaliseert. Dit werd zowel geprogrammeerd door ‘natuur’ als ‘opvoeding’. Trauma, inclusief schaamte, leeft in onze cellen en wordt overgeërfd.

Nogmaals, jouw moeder is het referentiekader van waaruit we leren hoe we ons kunnen verhouden tot onszelf en de wereld om ons heen. Als deze relatie ongezond is, wordt de weg die voor ons ligt erg moeilijk om onze authentieke plek in de wereld te vinden.

De manieren waarop onze moeders ons pijn deden of ons triggerden, zijn juist de coping-mechanismen die we gebruikten om een ​​illusie van veiligheid en controle voort te zetten …

Als we ons verzetten tegen deze mechanismen, worden ze intenser. Ons eigen potentieel, ons diepe geluk, ons goed voelen en onze gezondheid worden namelijk nog steeds onderdrukt. Nu door onszelf, net zoals ze werden verstikt bij die vrouwen vóór ons.

Die mechanismen onderdrukken kan leiden tot:

 • Verslaving, eetstoornissen, automutulatie (zelfsabotage)
 • Gezondheidsklachten
 • Het wantrouwen van andere vrouwen
 • Jaloezie, competitief gedrag naar andere vrouwen
 • Respectloze, gewelddadige behandeling tolereren
 • Je constant minderwaardig voelen
 • Vaak sorry zeggen
 • Laag zelfbeeld en zelfvertrouwen
 • Angst voor succes omdat je jezelf dat niet waard vindt
 • Perfectionisme

We kunnen alles helen, als we willen. Wat het moeilijk maakt is jezelf te blijven schamen en schuldig voelen. En dat is nu net ook de kern van de Moeder Wond. We hebben het lang volgehouden op die manier omdat zelfs een onveilige situatie nog altijd vertrouwd voelde als kind. Zo blijven we lang in een ongezonde situatie leven en daarna lang met ongezonde patronen en mechanismen rondlopen.

Als dochter heb je jouw moeder ontelbare keren willen redden, terwijl je voelde dat je steeds wat verkeerd deed. Als kinderen zijn we oneindig loyaal naar onze moeder.

Hoe genezen we de Moeder Wond?

 1. Om te beginnen genezen we door te erkennen dat we een Moeder Wond hebben. Om te erkennen dat we ons al lang schamen of schuldig voelen. Acceptatie doorbreekt de cyclus van schamen en schuldig voelen. Erkenning en acceptatie zijn absolute sleutels om te helen. Proberen te voelen wat jouw echte schaamte is. Misschien is het niet meer dan een idee dat je ooit als kind in jouw hoofd hebt gezet.
 2. Dan is het belangrijk om bij jezelf na te gaan hoe jij je tot het vrouwelijke verhoudt. Hoe kijk jij naar jouw eigen lichaam? Hoe kijk jij naar andere vrouwen? Hoe sta jij het toe jezelf vrouwelijk te kleden en voelen?
 3. Word nieuwsgierig naar jezelf. Nieuwsgierigheid is een positieve openende energie. Laat alles in jouzelf opkomen en kijk ernaar. Geen oordeel, geen verwijt, geen slachtoffer voelen. Alleen ernaar kijken.
 4. Zie jouw moeder als gelijkwaardige. Of ze nu nog in leven is of niet. In de energie bestaat geen tijd, je kunt met terugwerkende kracht de hele vrouwenlijn in jouw familie helen. Zij is als jij, jij bent als haar. In jullie harten zijn jullie hetzelfde, goddelijk. Ook jouw moeder wilde gelukkig zijn, zich goed voelen en stralen in haar leven. Zo vind jij bevrijding.
 5. Sta jezelf te rouwen om wat er niet was. Geef jezelf de ruimte en tijd.
 6. Oefen jezelf in mededogen, zachtheid en liefde voor jezelf. Het is een proces, als een spier die je ontwikkelt, dat vraagt oefening. Dat is zelfzorg voor jouw fysieke, mentale, emotionele en spirituele lichaam.
 7. Schrijf jouw moeder een brief. Een oefening die ik bijna iedereen meegeef. De brief hoef je niet te geven of sturen naar jouw moeder. Je mag hem zelf keer op keer lezen, hardop lezen (helpt erg!) of verbranden. Als ritueel. Het schrijven ordent in jouw hoofd en vaak komen de woorden vanzelf op papier. Woorden die jou eens positief kunnen verrassen!

De Moeder Wond gaat dus uiteindelijk niet over je moeder, maar over jouzelf! Om je pijn te transformeren en je verantwoordelijkheid en kracht terug te nemen.

Vergeet niet dat dit een helend proces is. Gun het jouzelf, gun het jouw moeder en haar moeder, gun het de alle vrouwen op Aarde. Zo zal de Goddelijke vrouwelijke energie opstijgen uit de Moeder Wond en heling massaal plaats vinden.

Jij maakt het verschil, voor jouzelf en voor alle vrouwen om jou heen.

Liefs,

Chantal