Blog

Hoe kun jij omgaan met een lastige situatie

116155428_286395869361864_7473507204769863398_n
Uncategorized

Hoe kun jij omgaan met een lastige situatie

Ze pakte mijn arm, ‘Help me!’

Ik keek haar aan, wilde haar vasthouden, het voor haar oplossen. Ik wilde de blokkade en haar strijd weghalen, de zon in haar leven toveren. Ik wilde de keuze voor haar maken, haar een dosis zekerheid injecteren een pilletje rust geven of een infuus zelf-geloof.

Ik zei: ’Doe een stap naar achteren’. Met grote ogen keek ze mij vragend aan.

Sta jij voor een moeilijke keus in jouw leven? Heb jij te maken met een lastige situatie? Zit jij met jouw handen in het haar? Oh wat hebben we vaak met die momenten te maken! Wat kunnen we worstelen met die lastige vragen situaties en fasen in ons leven.

We worstelen met gedachten, keuzemogelijkheden, scenario’s, slapeloze nachten, negatieve onzekere gedachten, twijfelen erop los. Zo verliezen we bakken energie en voelen ons gevangen in de situatie.

Naast die gedachten schieten we in onze vastgeroeste patronen omdat we denken dat we zo om kunnen gaan met die lastige situatie. We gaan klagen over alles en iedereen. Je voelt je het slachtoffer van de hele situatie. Je schiet enorm in de actie, veel doen om maar niet de koe bij de hoorns te hoeven vatten. Je creëert jouw eigen bubbel en sust jezelf wat in slaap. Je bent über-positief en bent een vreselijke heppie-de-peppie. Je bevriest, blokkeert volledig en voelt je lamgeslagen.

Maar patronen helpen niet. Ze geven je even een vals comfortabel gevoel, een gevoel van ‘alles-onder-controle’ en ze onderdrukken wat we niet willen voelen. Weerstand, onderdrukken, ook dit kost je ladingen energie en geven een illusie van comfort.

Het leven brengt uitdagingen. Onverwacht en groter dan we aankunnen. Denken we. En het voelt stik oncomfortabel. Daar willen we van weg. We willen dat het comfortabel voelt. Daarom altijd weer die gedachten en patronen. Die helpen niet.

Hier is wat je wel kunt doen, wanneer je het even niet weet.

Ten eerste, wanneer je in een lastige situatie of levensfase terecht komt, is het belangrijk om te zien dat je in jouw bekende patronen schiet die jou eerder ook niet echt heel goed hebben geholpen. Doe ik het weer! Ja je doet het weer. Belangrijk is dat je gaat voelen wat de hele situatie met jou doet. Waar stap je voor weg? Wat doet het echt met jou? Wat verlang jij nu eigenlijk? Waar ben je bang voor? Wat zou goed voor jou zijn? Wat is er nou echt nodig in deze situatie?

Voel! Alleen door te voelen kun jij richting krijgen hoe jij beter wel verder kunt. Wanneer jij echt en oprecht durft te voelen, kom je in een echte rust in jouzelf terecht. En dat is jouw levensbron van wijsheid, waar antwoorden liggen te wachten op jou, om als jouw kompas de richting aan te geven. In jou zelf licht de essentie van wie jij bent, jouw blauwdruk. Dat geeft jou echt een comfortabel gevoel.

Ik doe dit vaak met cliënten die ik begeleid. In een meditatie vraag ik ze om te visualiseren dat ze op een bankje in de natuur zitten. Op dat bankje, naast jou, nodig je dat ‘lastige’ uit. Zo zit je naast elkaar (je BENT dus NIET het lastige, het is buiten jou!). Kijk er eens goed naar, is het echt zo groot en zwaar? Hoe voelt dat nu, wat gebeurt er? Als je jezelf deze vragen stelt, zul je merken dat er veel van de zwaarte en de druk vanzelf oplost. Oefen dit meerdere keren. Zo loop je niet weg, maar ga je echt om met dat wat er voor jou op je bordje ligt.

Ten tweede wat je kunt doen is echt die stap naar achteren zetten.

Zie hoe de situatie voor jou staat. Pal voor jou. Groot, misschien donker, lastig…. Geef er zelf maar woorden aan. Doe dan daadwerkelijk een grote stap naar achteren en vraag het universum voor jou te doen wat jij niet voor jouzelf kan doen. Door die gedachten en patronen timmeren we die natuurlijke weg van het universum helemaal dicht! We blokkeren en saboteren onszelf als het ware.

In het Engels bestaat de uitdrukking; The universe has your back.  Dat betekent letterlijk dat jij gesteund wordt door het universum! Het is er voor jou! Je hoeft het alleen maar om hulp te vragen. Zet die stap naar achteren en kijk eens wat er gebeurt!!

Natuurlijk kan ik jou niet een infuus geven om meer in jezelf te geloven. Noch een pilletje voor rust of een injectie voor zelfverzekerdheid. Dat moeten we allemaal zelf doen. Rustig op dat bankje gaan zitten of die stap naar achteren, dat kunnen we toch echt makkelijk zelf. Ook alle twee, bankje en stap naar achteren, heel goed! De vraag is, wil jij echt? Geloof jij daarin?

You go! The universe has your back!

Liefs,

Chantal