Wat weetjes over meditatie

Wat weetjes over meditatie

Het doel van mediteren is rustig op jouw stoel zitten zonder dat er verder iets hoeft. Even een moment voor jezelf, even rust in jouw dag. Vaak rennen we van het een naar het ander zonder enige vorm van adempauze waardoor ons lichaam en onze geest geen moment krijgt om te resetten, om even terug in balans te komen. Sluit je ogen voor een lichamelijke ervaring. Sla je blik neer of laat je open ogen verbinding maken met een voorwerp of vlam van een kaars.

Creëer een bepaalde vast plek in huis waar je iedere keer kunt mediteren. Dat is jouw meditatieplek. Jouw veilige plek waar jij jezelf steeds wat meer kunt vinden in meditatie.

Door het vinden van rust en stilte komen eerst allerlei gedachten die vechten om voorrang. Zo werkt het in ons. Laat die gedachten gaan. Stel je voor dat elke gedachte een wolk is die in de blauwe hemel voorbijgaat. Maar jij, in jou, is die blauwe hemel.

Wanneer je gedachten toch weer afdwalen, oordeel dan niet over jouw gedachten of gevoelens, of wellicht to-do-lijstjes in je hoofd. Zie alles gewoon wat langskomt en keer rustig terug naar jouw ademhaling.

Mindful ademen is de beste plek om te beginnen, bij het aandachtige ademen. Dat voelt misschien gek, krijg je het juist wat benauwd of voelt het geforceerd. Laat het gaan. Jouw adem is het eerste wat gebeurde in jouw leven en zal het laatste zijn. Jouw adem gaat intiem door jou heen, voedt alles in jouw lichaam. Maar jouw adem is ook het allerbeste medicijn voor wanneer jij je moe voelt, uit balans, niet lekker in je vel, afgeleid of mega-druk. Keer altijd weer naar die adem die zo door jou heen gaat. Adem in – adem uit.

De lengte van de meditatie is niet belangrijk, maar wel hoe vaak je het doet. De frequentie van meditatie maakt dat het steeds makkelijker wordt en je steeds sneller die rust even in jezelf kunt vinden. Als een spier die je traint. 5 – 10 minuten per dag om te beginnen is meer dan genoeg. Oordeel niet, straf jezelf niet als het niet lukt. Een minuut aandachtig ademen is al heel wat!

Het is belangrijk om een goede positie te hebben als je mediteert. Het liefst op een stoel, want wij westerlingen zijn niet gewend om in een lotushouding te mediteren. Kun jij dat wel, dan doe jij dat lekker als het goed voelt. Zorg dat je voeten altijd plat op de grond kunnen staan, jouw rug recht en je kin iets naar binnen. Het is belangrijk om rechtop te zitten want de energie stroomt krachtig door jouw rug heen van boven naar beneden. Denk aan al die zenuwen en verbindingen die daar lopen. Zo heeft ook jouw buik ruimte, evenals jouw longen.

Je krijgt altijd een begeleide meditatie. Dit omdat onze westerse mind overvol is en over-reactief. Dan is het makkelijker om een stem te volgen. Die stem zal jou langs paden en beelden brengen, die stem zal gevoelens en herinneringen oproepen maar die stem zal ook dingen in jou wakker maken.

Meditatie is naast een medicijn en rust brenger ook een enorm medium om spiritueel te groeien. Dichter naar jezelf toe. Inspiratie zal meer en meer gaan stromen en jouw intuïtie wordt nog meer wakker. Misschien ga je dingen meemaken, bepaalde existentiële ervaringen of transcendente ervaringen krijgen, maar weet dat niets moet. Alleen stil zitten. Mediteren heeft verder een helende werking op jouw zenuwsysteem en de hersengolven. Hoe meer je oefent, hoe meer je zult helen in jou en jouw leven, hoe mooier die hersenfrequentie wordt en hoe sneller jij elke keer die rust op kunt zoeken.

Train die spieren! Je wordt er gelukkiger en gezonder van. Wie weet welke stroom van inspiratie jou zal gaan voeden!

Namasté,

Chantal